Estateplanning/schenken
Estateplanning houdt in fiscale en juridische begeleiding van uw vermogen, voor heden en toekomst. Wij kunnen u begeleiden bij wat fiscaal en juridisch het beste bij uw vermogen past en belangrijker waar u een goed gevoel bij heeft. Vragen die hier van belang zijn: wie erft, hoe pakt dat fiscaal uit en hoe kan vermogen binnen de familie blijven?
Om goed te kunnen adviseren is informatie onmisbaar. Informatie omtrent uw gezinssamenstelling; bent u gehuwd, woont u samen of bent u geregistreerd als partner? heeft u huwelijksvoorwaarden, een samenlevingsovereenkomst of partnerschapsvoorwaarden? heeft u kinderen en zo ja hoeveel? zijn er binnen de familie scheve verhoudingen waarvoor u maatregelen wilt treffen? hoe is de samenstelling van uw vermogen?
Al bovenstaande vragen zijn belangrijk voor ons om een goed advies uit te kunnen brengen.
Als uw gezinssamenstelling, onderlinge verhoudingen en uw overwegingen voor nu en de toekomst aangaande uw vermogen duidelijk besproken zijn, kunnen we berekeningen maken om de verdeling van uw vermogen bij schenking of bij overlijden in beeld te brengen. Hoeveel belasting wordt er betaald en niet onbelangrijk: als u gaat schenken hoeveel houdt u over? Naar aanleiding van een advies kan het verstandig zijn om uw samenlevingsovereenkomst of uw huwelijkse voorwaarden, uw testament en/of uw verzekeringspolissen aan te passen. Als u overweegt om te gaan schenken kunnen we voor u ook een schenkingsplan opstellen.
Schenken “op papier”
Het doen van schenkingen door bij notariële akte uit vrijgevigheid een bedrag schuldig te erkennen.
Er bestaat een manier van schenken waarbij u in het bezit blijft van uw vermogen.
De ouders (of een van hen) erkennen – bij notariële akte - uit vrijgevigheid dat zij op papier een bepaald bedrag schuldig zijn aan hun kind. Het kind krijgt een vordering in geld op zijn ouders.
In de notariële akte van schenking wordt onder meer vastgelegd:
a. de hoogte van het door de ouders aan het kind schuldig erkende bedrag;
b. de hoogte van de door de ouders aan het kind te betalen rente;
c. het tijdstip waarop de rente betaald moet worden;
d. het tijdstip waarop de ouders de schuld aan het kind moeten aflossen;
e. het feit dat de schenking is gedaan met de privé-clausule;
f. het verbod van het kind om de vordering op de ouders te verkopen.
De schuld van de ouders aan het kind wordt gerangschikt in Box 3 Wet IB 2001. De vordering van het kind op de ouders wordt voor het kind gerangschikt in Box 3 Wet IB 2001.
Tijdens een gesprek kunt u kijken of deze vorm van schenken bij u past.