Na een overlijden moet vaak veel geregeld worden. Een punt van aandacht is een bezoek aan de notaris.
Een overlijden is een zeer ingrijpende gebeurtenis in het leven. Uw hoofd zal er niet naar staan om met de afwikkeling van de nalatenschap aan de slag te gaan. U zal genoeg zorgen hebben. Toch is het verstandig om een afspraak te maken bij de notaris om u te laten voorlichten over wat er komt kijken bij de afwikkeling van een nalatenschap.
Er zullen tal van vragen rijzen na een overlijden;
- ben ik erfgenaam?
- is er een testament?
- is er een executeur?
- wat is een verklaring van erfrecht en heb ik een verklaring van erfrecht nodig?
- moet ik erfbelasting betalen?
- ik heb ruzie met mijn familie hoe moet ik verder?
- ik ben onterfd heb ik nog rechten?
- wat is mijn legitieme portie?
Voor de volgende volgende diensten kunt u bij ons terecht;
- Verklaring van erfrecht/executele
- Aangifte voor de erfbelasting
- De verdeling van de nalatenschap
- Notariële hulp bij de volledige afwikkeling van de nalatenschap
- Notariële hulp bij de uitoefening van uw taken als executeur of afwikkelingsbewindvoerder
- Afwikkeling wettelijke vereffening na beneficiaire aanvaarding
Verklaring van erfrecht
Een verklaring van erfrecht is een akte opgesteld door een notaris, waaruit blijkt wie is overleden, wie de erfgenamen zijn, of er een executeur is aangewezen en wie de nalatenschap mag afwikkelen.
Een verklaring van erfrecht kan worden gezien als legitimatiebewijs om op te kunnen treden bij een bank, verzekeringsmaatschappij, makelaar, notaris etc. Deze instanties vragen om een verklaring van erfrecht omdat de betreffende instantie dan zeker weet dat ze met de juiste persoon te maken hebben. Zonder een verklaring van erfrecht kan een van de hiervoor genoemde instanties/personen aansprakelijk worden gesteld voor verkeerd uitgekeerde bedragen, een koopovereenkomst die niet correct is en ga zo maar door.
Verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van de nalatenschap
Als erfgenaam kunt de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen;
- zuivere aanvaarding; u heeft recht op de baten van de nalatenschap maar bent ook aansprakelijk (ook met uw privévermogen) voor de schulden van de nalatenschap;
- beneficiaire aanvaarding; zoals bij zuivere aanvaarding, maar u bent nu niet met uw privévermogen aansprakelijk voor (het meerdere aan) de schulden van de nalatenschap;
- verwerping van de nalatenschap; u wordt geacht nooit erfgenaam te zijn geweest; en heeft derhalve geen recht op enige bezitting van de nalatenschap, maar ook geen aansprakelijkheid voor de schulden.
Als u niet zeker weet of het saldo van de nalatenschap positief is en indien u niet met privévermogen aansprakelijk wenst te zijn voor de schulden van de nalatenschap, is het belangrijk om advies in te winnen over de beneficiaire aanvaarding, alvorens u enige handeling verricht of ergens een handtekening onder zet. Het geven van een opdracht aan de uitvaart ondernemen voor het regelen van de uitvaart is niet aangemerkt als handeling waardoor u de nalatenschap zuiver aanvaardt. Houdt u er wel rekening mee dat als u de uitvaartondernemer opdracht geeft, de kosten van de uitvaart op u verhaald kunnen worden.
Aangifte erfbelasting
Binnen acht maanden na het overlijden moet aangifte worden gedaan bij de belastingdienst indien u meer verkrijgt dan hetgeen voor u is vrijgesteld. Maar voorkom heffing van belastingrente en dien de aangifte tijdig in of laat dit voor u in orde maken.
Houdt u er rekening mee dat in de meeste testamenten bepalingen zijn opgenomen waarmee u belasting kunt besparen. De Successiewet is niet de meest toegankelijke wetgeving en goed advies is onontbeerlijk. Laat u goed informeren over de mogelijkheden zodat u geen mogelijkheden onbenut laat!