Verschil tussen levenstestament en testament
In uw testament kan u bepalen wat er met uw vermogen gebeurd na uw overlijden.
Het levenstestament gaat niet over wat er met uw vermogen moet gebeuren ná uw overlijden, echter in uw levenstestament of volmacht worden uw wensen opgenomen voor de situaties waarin u, door ziekte of ongeval, zelf niet meer in staat bent om uw financiële of medische zaken zelf te regelen (tijdens leven). U kunt voor bovengenoemde situaties iemand aanwijzen wie u volledig vertrouwd om uw belangen te behartigen. Zo houdt u zelf de regie in handen en worden de zaken volgens uw wensen geregeld.
Levenstestamenten
In een gewoon testament regelt u alles voor als u er niet meer bent. Maar wat als er een situatie ontstaat waarin u zelf tijdelijk of langdurig geen beslissingen meer kunt nemen?
Wellicht heeft u weleens nagedacht over wat er gebeurt wanneer u een zwaar ongeluk krijgt, ernstig ziek wordt of gaat dementeren? Wie kan dan uw wensen op medisch gebied kenbaar maken aan de behandelend arts? Als u wilsonbekwaam bent (bijvoorbeeld als u gediagnosticeerd bent met dementie of alzheimer of als u in coma bent ..) kan uw echtgenoot/partner u niet “automatisch” vertegenwoordigen.
Voor bovenstaande problemen kunt u tegenwoordig een levenstestament bij ons op laten stellen. In uw levenstestament wijst u één of meerdere personen aan waar u blind op kunt vertrouwen. U kunt hen een volmacht geven om u te vertegenwoordigen voor vermogensrechtelijke aangelegenheden maar ook voor medische zaken kunt u uw wensen kenbaar maken.
Testamenten
Als u overlijdt zonder dat u een testament heeft opgesteld vererft uw vermogen op grond van de wettelijke bepalingen.
In een testament kunt u vastleggen wie uw erfgenamen zijn of juist uitdrukkelijk niet, maar heeft u ook stil gestaan bij de volgende punten:
- een uitsluitingsclausule, waarmee u regelt dat het vermogen dat uw erfgenaam van u heeft geërfd, bij echtscheiding niet met de “koude kant” verrekend hoeft te worden;
- legaten, wilt u een specifiek persoon of een goeddoel een geldbedrag of een bepaald goed nalaten dan kunt u dit regelen middels een legaat in uw testament;
- besparing erfbelasting, een veel gehoorde opmerking is dat bij het overlijden van de eerste echtgenoot van een stel/echtpaar geen erfbelasting verschuldigd is, vaak komt men voor een vervelende verassing te staan als blijkt dat dit toch wel het geval is! De langstlevende van het stel heeft een grote vrijstelling voor de erfbelasting maar de kinderen niet. Als de kinderen meer verkrijgen dan voor hen is vrijgesteld voor de belastingdienst, is erfbelasting verschuldigd en dient de langstlevende deze erfbelasting voor de kinderen voor te schieten. Er bestaan verschillende mogelijkheden om belasting bij een eerste overlijden te besparen. Laat u hierover informeren tijdens een vrijblijvend gesprek;
- voogdij, voor de situatie dat beide ouders overlijden en de kinderen zijn minderjarig is het prettig om in een testament vastgesteld te hebben wie de voogdij over uw kinderen krijgt. De enige wijze waarop dit rechtsgeldig geregeld kan worden is in een testament, anders bepaalt de rechter wie de voogdij over uw kinderen krijgt;
- zelfbeschermingsbewind, wilt u voorkomen dat uw kinderen reeds op 18 jarige leeftijd al over geërfd vermogen kunnen beschikken, dan kunt u dit oplossen door in uw testament een bewind op te nemen. Zo kunt u nog enige jaren voorkomen dat kinderen op te jonge leeftijd met hun erfdeel aan de haal gaan en uitgaven doen waar zij later spijt van krijgen.
Bovenstaande punten kunnen in een testament nader worden geregeld! Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat voor uw situatie het beste past. In het gesprek bespreken we uw wensen en kijken of er nog andere punten van belang zijn. Na afloop bekijken we wat er nodig is en wat de kosten daarvan zijn.