Samenwonen
Op het moment dat u gaat samenwonen is het verstandig om u te laten adviseren over de verschillende samenlevingsvormen en met name over de juridische en de fiscale gevolgen van de verschillende vormen.
Samenlevingsovereenkomst
In een samenlevingsovereenkomst kunt u afspraken maken over onder meer:
- de kosten van de huishouding;
- investeringen in de (gezamenlijke) woning;
- het einde van de relatie door uit elkaar gaan;
- het einde van de relatie door overlijden;
- elkaar aanwijzen voor het partnerpensioen bij overlijden;
- vaststellen welke (inboedel)goederen van wie zijn.
Met een samenlevingsovereenkomst komt u bovendien sneller in aanmerking als partners voor de erfbelasting, waardoor u een grote vrijstelling voor de erfbelasting heeft bij overlijden.
Als u gaat samenwonen erft u niet automatisch van elkaar, dit kunt u vastleggen in een testament.
Huwelijk of een geregistreerd partnerschap
Het huwelijk en een geregistreerd partnerschap hebben veel overeenkomsten; er zijn echter een aantal verschillen, de belangrijkste;
- in het buitenland wordt een geregistreerd partnerschap niet altijd erkend;
- het geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om beëindigd worden mits er geen minderjarige kinderen zijn; voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
Voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap kunt u terecht bij uw gemeente. Houdt u er rekening mee dat als u geen huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstelt voordat u elkaar het 'ja woord' heeft gegeven er een beperkte gemeenschap van goederen ontstaat. Wilt u deze beperkte gemeenschap van goederen voorkomen, zorg ervoor dat u huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opstelt (en tekent bij de notaris) voordat u elkaar het 'ja woord' geeft.